Memahami Feqh Dakwah " rukun ke 2 orang yang didakwah "


2. Sasaran atau orang yang di dakwah ( mad'u )

Al-mad'u ialah semua manusia yang di tujukan kepadanya topik dakwah meliputi sepanjang zaman dan semua tempat, tanpa mengira latar belakang agama , jantina, keturunan, bangsa dan statusnya dlaam masyarakat.

atau

Individu yang memerlukan perhatian, bimbingan dan didikan untuk menjadi insan soleh, musleh dan cemerlang.

" Sesungguhnya Kami telah mengutuskan Rasul kepada tiap-tiap umat ( untuk menyerukan ) sembahlah Allah sahaja dan jauhilah thagut. Maka di antara umat itu , ada orang- orang yang diberi pertunjuk oleh Allah dan ada pula di antaranya orang-orang yang telah pasti kesesatan baginya ". ( An-Nahl ; 36 )

" Dialah yang mengutuskan dalam kalangan ( orang-orang arab ) yang ummiyah seorang Rasul ( Muhammad SAW ) yang membacakan kepada mereka ayat-ayat Alah ( yang membuktikan keEsaan Allah dan KeEsaannya ) dan membersihkan mereka ( daripada iktiqad yang sesat ) serta mengajarkan mereka Kitab Allah ( Al-Quran ) dan hikmah ( pengetahuan  yang mendalami mengenai hukum-hukum syarak ). Dan sesungguhnya mereka ( sebelum kedatangan Nabi Muhammad SAW ) dalam kesesatan yang nyata ".  ( Surah Al-Jumah ; 2 )

" Dan tiadalah Kami mengutuskanmu ( wahai Muhammad ) melainkan untuk umat manusia seluruhnya , sebagai Rasul pembawa berita gembira ( kepada orang-orang yang beriman ) dan pemberi amaran ( kepada orang-orang yang ingkar ) akan tetapi kebanyakkan manusia tidak mengetahui ( hakikat itu ) ". ( Surah As-Saba ; 28 )


Profil Sasaran :-
  1. Golongan atasan / pemimpin
  2. Golongan penentang
  3. Golongan kebanyakkan
Dan selanjutnya para pendakwah ( daie' ) mestilah mempertimbangkan langkah-langkah seperti berikut ;-
  1. Mulakan dengan mempebaiki dirinya agar layak dijadikan sebagai manusia teladan.
  2. kemudian bimbing keluarganya dan bentuk ruma yang bahagia.
  3. Kemudian barulah kepada masyarakatnya, mengajak mereka kepada kebaikan dan mencegah kepada kemungkaran dengan hikmah.
  4. Kemudian barulah mengajak orang bukan Islam kepada agama Islam sehingga tidak timbul fitnah dan agama hanya milik Allah.
  5. Susah senang bersama mereka ( orang yang didakwah "mad'u" )


 Sambung Rukun ke 3 >>> Topik yang didakwahkan kepada orang yang di dakwah ( Manhaj ad-dakwah )


Sumber : Risalah Dakwah PMRAM oktober2010.
Photo : Muhammad Hassanul Hibri ( Photografi )

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...