Serangan bom dirancang untuk Borussia Dortmund - Hannover

 Polisi Jerman telah menahan seorang lelaki dipercayai telah merancang untuk serangan bom selama perlawanan di adakan di stadium rumah Borussia Dortmund ketika berlawan dengan Hannover di Signal-Iduna-Park.

Sebuah laporan Bild mendedahkan bahawa pada hari Khamis, polis menemui dua lubang di tanah - satu di Krefeld dekat, lagi satu di Dortmund berhampiran stadium - di mana senjata dan bahan letupan yang tersembunyi.


Seorang warga negara Jerman 25 tahun, dikatakan telah merancang serangan tersebut. Dia ditangkap di sebuah hotel Koeln oleh BKA (Jerman polis persekutuan) pegawai pada hari Selasa, tetapi laporan penahanannya hanya terungkap pada hari Khamis. The BKA dikatakan telah diketahui serangan yang dirancang sejak Februari.

Polis telah mendedahkan bahawa pelaku ditujukan untuk menyerang penyokong ketika mereka tiba di perlawanan Bundesliga Sabtu ini di antara pimpinan klasemen dan lawan Dortmund ketiga mereka ditempatkan, Hannover.

Pihak berkuasa yakin bahawa serangan yang dirancang itu bertujuan untuk menjadi titik awal untuk usaha pemerasan. Hal ini masih tidak jelas apakah bahan letupan yang ditemui berada di semua dalam rangka operasi, tetapi setelah penilaian awal, mereka tidak dianggap menimbulkan risiko akut bagi penduduk.

Dortmund telah ditarik menjual-keluar kerumunan 80.720 pengunjung dalam sembilan daripada 13 perlawanan mereka pulang tahun ini, dan mempunyai rata-rata 78.798, yang paling di Eropah. pertengkaran mereka melawan Hannover diharapkan untuk menjual keluar, bererti bahawa polis Jerman mengelakkan bencana berpotensi bencana.


 www.goal.com/

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...